جشنواره زمستانه تا بهار(جشنواره عیدانه) ۱۰ درصد تخفیف در کل دوره ها مهلت ثبت نام فقط و فقط تا ۲۹ اسفند ماه ۱۴۰۲

مدار الکتریکی آشکار ساز حضور گوشی موبایل

فهرست مطالب

دوره آموزش تعمیرات موبایل در مرکز فنی و مهندسی تعمیرات تخصصی دکتر برد برگذار می‌شود و بعد از آموزش در کلاس تعمیر موبایل و تبلت پشتیبانی مادام العمر و گواهینامه‌ی معتبر دریافت خواهید کرد.

در این مطلب آموزش ساخت مدار الکتریکی یک دستگاه بسیار ساده و کاربردی یک موبایل یاب را تقدیم شما می کنیم، یک دستگاه جیبی که می تواند فعالیت یک گوشی تلفن همراه (موبایل) را از فاصله یک و نیم متری احساس کند.

از این دستگاه می توانید در سالن های امتحان یا اتاق مذاکرات محرمانه و بقیه جاهایی که استفاده از تلفن همراه ممنوع است استفاده کنید.

همچنین برخی وقت‌ها از موبایل برای گرفتن یا ارسال غیر قانونی ویدیو هم استفاده می‌شود، که با این دستگاه تا حد زیادی می‌توانید از این خطرات پیشگیری کنید. این مدار هم به فرکانس تماس‌های دریافتی و هم تماس‌های ارسالی تلفن همراه حساس است.

همچنین این دستگاه به دریافت و ارسال پیامک و تماس ویدیویی نیز حساس است. حتی اگر گوشی موبایل را به حالت سایلت در آورده باشند.

در لحظه ای که دستگاه فرکانس‌های رادیوی (RF) یک گوشی موبایل فعال را حس کرد. شروع به بوق زدن می‌کند و LED آن چشمک می‌زند. دستگاه این کار را تا زمانی ادامه می‌دهد که فعالیت گوشی تلفن همراه قطع شود.

مدار الکتریکی دستگاه کشف موبایل

نکات مهم قبل از ساخت مدار

این یک مدار الکتریکی فرکانس بالا و نیازمند دقت و صبر در ساخت است. لازم نیست حتما بدانید هر قطعه دقیقا چه کاری انجام می دهد.

ما نقش هر قطعه را برای شما نوشته ایم که اگر لازم داشته باشید بتوانید استفاده کنید. در نظر داشته باشید این مدار همانند اکثر مدارهای مخابراتی دیگر نیازمند تنظیم و بهبود بعد از ساخت است.

این مدار چگونه کار می‌کند؟ اکثر دستگاه های آشکار ساز فرکانس رادیویی که با مدارهای LC (خازن-سلفی) تنظیم شده کار می کنند،برای پیدا کردن امواج با فرکانس‌های گیگاهرتز که در شبکه‌های موبایل استفاده می‌شوند مناسب نیستند.

یک گوشی تلفن همراه معمولی در طیف فرکانس 0.9 گیگاهرتز تا 3 گیگاهرتز کار می‌کند که طول موجی برابر با 3.3 تا 10 سانتی متر دارند. (تلفن همراه چگونه کار می‌کند) پس مداری که می‌تواند فعالیت موبایل را ردیابی کند باید بتواند با امواج رایدیویی با فرکانس های گیگاهرتزی کار کند.

در این مدار، با استفاده از یک خازن تخت (دیسکی) 0.22 میکروفاردی (C3)، سیگنال‌های رادیویی موبایل را به دام می‌اندازیم، طول صفحات خازن دقیقا 18 میلیمتر و فاصله بین آن ها دقیقا 8 میلیمتر است که باعث می‌شود برای فرکانس های شبکه موبایل کاملا مناسب باشد.

در واقع این خازن دیسکی،مانند یک آنتن کوچک عمل می کند که امواج رادیویی شبکه موبایل را جذب می کند. قطعه تقویت کننده عملیاتی (Op-amp) با شماره CA3130 که در نقشه به نام IC1 نامیده شده است،یک مدار تبدیل جریان به ولتاژ است که خازن C3 بین ورودی های وارونه (Inverting) و مستقیم (non-inverting) آن قرار گرفته است.

این آی سی از تکنولوژی CMOS بهره گرفته است که ورودی های آن نوعی ترانزیستور MOSFET با ورودی محافظت شده هستند.

یعنی مقاومت وردی این آی سی بسیار بالاست که باعث می‌شود جریان بسیار کمی از وردی بگیرد و با سرعت بسیار بالایی واکنش نشان دهد. ولتاژ خروجی این آی سی هم از یک ترانزیستور MOSFET تامین می شود که می تواند ولتاژ بسیار پایداری از 10 میلی ولت به بالا را ارائه دهد.

خازن C3 به عنوان یک خط ارتباطی برای دو ورودی IC1 عمل می کند که فرکانس های ورودی از گوشی تلفن همراه را جدا سازی کرده و به ورودی های IC می فرستد.

این خازن در درونش یک میدان الکتریکی درست می‌کند، انرژی ذخیره می‌کند. این انرژی را به شکل جریان لحظه ای به پایه های ورودی IC می‌فرسند.

این کار باعث می شود که ورودی IC1 که به شکل جریانی بسیار ضعیف است به شکل ولتاژ تقویت شده در خروجی آن ظاهر شود. خازن C4 با یک مقاومت مقدار بالا (R1) ورودی مستقیم IC را به پایدارنگه می دارد تا خروجی به راحتی تغییر وضعیت دهد و دچار مشکل نشود.

مقاومت R2 یک راه تخلیه بار برای خازن C4 ایجاد کرده است. مقاومت R3 در نقش فیدبک است که باعث میشود وقتی خروجی تغییر وضعیت می دهد، ورودی حالت وارونه IC1 هم تغییر وضعیت بدهد. خازن شماره C5 (47 پیکو فاراد) به پین 8 و 1 IC1 وصل شده است که در نقش جبران ساز فاز (جبران ساز تاخیر) و کنترل کننده بهره (Gain) تقویت کننده عمل می کند که باعث بهبود عملکرد مدار در فرکانس های موبایل خواهد شد.

خلاصه کارکردهای قطعات مدار موبایل یاب

وقتی که سیگنال های موبایل توسط خازن C3 شناسایی شد. خروجی IC1 تبدیل به یک منطقی (High state) و سپس به صفر منطقی (Low stat) می‌شود. این کار با توجه به فرکانس سیگنال که با LED یک نشان داده می شود، انجام خواهد شد.

این حرکت IC1 ، آی سی تایمر 555 (IC2) را که با خازن C7 به شکل مونو استابل بسته شده است را فعال می کند. خازن C6 ولتاژ لازم برای پایه بیس ترانزیستور T1 را برای حرکت سویچینگ سریع مورد ایجاد می‌کند.

دو قطعه R6 و C9 یک تاخیر زمانی بسیار کوتاه ایجاد می کنند که از ایجاد نویز و اعوجاج صدایی جلوگیری شود.

نکاتی برای ساخت مدار موبایل یاب

نقشه مدار الکتریکی آشکار ساز تلفن همراه را روی یک برد برد یا یک PCB پیاده سازی کنید، توجه داشته باشید تا می‌توانید کوچک تر و جمع و جور تر،سپس این مدار را در یک جعبه کوچک قرار بدهید.

حواستان باشد موقع لحیم کاری خزان شماره C3 فاصله های گفته شده را به دقت رعایت کنید. واکنش مدار با تنظیم همین فاصله‌ها بهبود داده می‌شود. از آنتن تلسکوپی کوتاه استفاده کنید.

یک باتری 12 ولتی مینیاتوری و یک بازر (Buzzer) خیلی کوچک استفاده کنید که این گجت کاربردی را تا حد امکان کوچک کند. پس از ساخت مدار آن قدر آن را تنظیم کنید که فعالیت یک گوشی موبایل را در فاصله 1.5 متری حس کند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 2]
دیدگاه خود را بنویسید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 11 =

enemad-logo
کارشناسان ما حتما باهاتون تماس میگیرن