جشنواره زمستانه تا بهار(جشنواره عیدانه) ۱۰ درصد تخفیف در کل دوره ها مهلت ثبت نام فقط و فقط تا ۲۹ اسفند ماه ۱۴۰۲

منبع تغذیه کامپیوتر چیست؟

فهرست مطالب

از اصول تعمیرات آشنایی اولیه با لوازم و محصول مورد نظر می‌باشد. باید توجه داشت که کامپیوترها از اجزای مختلفی ساخته شده اند. به همین دلیل بررسی و تعمیرات آنها کار آسانی نیست. برای این کار نیاز به آموزش  اساتید مجرب خواهید داشت. آموزشگاه دکتربرد در دوره آموزش تعمیرات لب تاپ و کامپیوتر، این امکان را برای شما فراهم آورده. از ویژگی های این دوره پشتیبانی مادام العمر و ارائه گواهی نامه معتبر بین المللی است. در این دوره همچنین مراحل ورد به بازار کار نیز آموزش داده خواهد شد. کارآموزان پس از اخذ مدرک و اتمام دوره می‌توانند به راحتی و بدون نیاز به کسب تجربه، وارد بازارکار شوند.

منبع تغذیه چیست؟

What is a computer power supply?

واحد منبع تغذیه (به اختصار: منبع تغذیه) دستگاهی است که انرژی الکتریکی مورد نیاز سایر قطعات و سخت‌افزارهای موجود در رایانه (از جمله CPU، RAM، حافظه‌های جانبی و…) را تامین می‌کند. منبع تغذیه جریان متناوب (AC یا همان برق شهری) را به عنوان ورودی دریافت کرده و آن را به جریان مستقیم (DC) مورد نیاز قطعات کامپیوتر تبدیل می‌کند. در کامپیوترهای شخصی (PC یا Personal Computers) منبغ تغذیه معمولاً در پشت محفظه (Case) قابل دسترسی است.

به منبع تغذیه یک کابل (که معمولاً دارای یک سیم زمین، مثبت و منفی است) از طرف برق شهری به صورت مستقیم وصل می‌شود اما در رایانه‌های کوچکتر مانند لپتاپ‌ها، واحد منبع تغذیه بصورت خارجی (External) وظیفه تبدیل را بر عهده دارد و جریان ورودی به خود این نوع کامپیوترها جریان مستقیم است. منبع تغذیه در مقایسه با سایر قطعات ساخت افزاری معمولاً عمر کمتری دارد و دلیل آن هم نوسانات برق و کارکرد زیاد آن است که باعث داغ کردن شدید منبع تغذیه و در نهایت خرابی اجزای آن می‌شود یا گاهاً باعث خاموشی و ریستارت‌های ناگهانی کامپیوتر می‌شود.

البته بر روی منابع تغذیه، فن‌ و درون آن‌ها گرماگیرهایی قرار می‌گیرند تا گرمای حاصل از قطعات الکتریکی درون منبع تغذیه (از جمله ترانزیستورها، مقاومت‌ها و…) را به بیرون منتقل کند و دمای دستگاه را پایین بیاورد. واحد منبع تغذیه (Power Supply Unit) دستگاهی است که انرژی الکتریکی مورد نیاز قطعات و سخت‌افزارهای رایانه را تامین می‌کند.منبع تغذیه رایانه، جریان متناوب (AC) ورودی را به جریان مستقیم (DC) خروجی برای استفاده سایر قطعات رایانه تبدیل می‌کند.

کلمه PSU به چه معناست؟

کلمه PSU مخفف عبارت Power Supply Unit به معنای “واحد منبع تغذیه” است. این دستگاه با نام‌های زیر نیز شناخته می‌شود:

  • Supply (منبع تغذیه)
  • Power (پاور)
  •  Converter (مبدل برق)
  •  Pack
  • PS

منبع تغذیه چه وظیفه‌ای دارد؟

وظیفه منبع تغذیه تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز قطعات کامپیوتر است. منبع تغذیه جریان متناوب شهری را به جریان مستقیم مورد نیاز قطعات تبدیل می‌کند. این جریان متناوب می‌تواند ۱۱۰ تا ۱۱۵ یا ۲۲۰ تا ۲۳۰ ولت (و سایر محدوده‌های استاندارد) باشد. منبع تغذیه این جریان متناوب را به جریان‌های مستقیم ۳.۳ ولت، ±۵ ولت و ±۱۲ ولت (ولتاژهای استاندارد) تبدیل می‌کند.  ولتاژهای ۵ و ۳.۳ معمولاً در مدارات دیجیتالی و ولتاژ ۱۲ در قطعاتی مانند موتورهای هارد دیسک‌ها، فن‌ها و … که به ولتاژ بالاتر نیاز دارند استفاده می‌شوند.

واحد اندازه‌گیری منبع تغذیه چیست؟

What is a computer power supply?

مهمترین واحدی که در خرید یا استفاده از یک منبع تغذیه مورد توجه قرار می‌گیرد میزان توان واقعی و حداکثر توان آن برحسب وات (Wat) است. توان واقعی مقدار توانی است که یک منبع تغذیه می‌تواند به صورت عادی تولید کند و حداکثر توان آن میزان توانی است که آن منبع تغذیه می‌تواند در حداکثر توان گرفته شده از آن تولید کند. برای مثال چندین مورد از توان‌هایی که قطعات مختلف کامپیوتر استفاده می‌کنند به صورت زیر است: (لیست از وبسایت شرکت PC Power and Cooling)

پردازنده: ۸۰W – 140W
هر ماژول یا قطعه رم: ۱۵W
برد اصلی: ۵۰W – 150W
قطعات خود محفظه و فن‌ها: ۳W
هارد دیسک: ۱۵W – 30W
سی دی یا دی وی دی ریدر: ۲۰W – 30W
کارت توسعه: ۵W – 10W
و …

نکته: ماژول در مباحث نرم افزاری به یک قطعه کد و قسمتی از برنامه گفته می‌شود اما در مباحث سخت افزاری، به قطعات کامل، جامع و سرهمبندی شده که یک کار را به صورت مجزا از سایر قطعات انجام می‌دهند، ماژول گفته می‌گویند. میزان توان مصرفی هر یک از قطعات بر روی راهنمای همان قطعه درج می‌شود. بنابراین بهترین منبع تغذیه‌ای که می‌توان برای یک کامپیوتر انتخاب کرد (جدا از سایر پارامترها)، منبع تغذیه‌ای است که میزان توان تولیدی واقعی آن کمی بیشتر از میزان توان مصرفی کل قطعات و اجزای کامپیوتر باشد تا هیچ‌گاه فشاری بر روی منبع تغذیه وجود نداشته باشد.

برخی از تولید کنندگان PSU:

Corsair
Ultra
CoolMax

انواع منبع تغذیه

منبع تغذیه DC

این منبع تغذیه، ولتاژ دائمی DC را به بار خود متصل خواهد کرد. منبع تغذیه DC با توجه به طراحی خود، از یک منبع DC یا یک منبع AC مانند برق، انرژی خود را بدست می‌آورد. بعضی از تجهیزات الکترونیکی  به منبع تغذیه با ولتاژ و جریان بالا نیاز دارند. به همین منظور باید ولتاژ AC شهر توسط ترانسفورماتور کاهنده، به ولتاژ پایین تر تبدیل و سپس یکسو  شود. در نهایت به وسیله خازن و سلف صاف و DC شود.

منابع تغذیه سوئیچینگ

منابع تغذیه سوئیچینگ یا SMPS ها، جایگزین منابع تغذیه AC به DC خطی سنتی می‌باشد. همچنین این منبع مصرف توان، تولید گرما و اندازه و وزن مدار را کاهش خواهد داد. کاربردهای سوئیچینگ در کامپیوترها، تقویت کننده های توان ، تلویزیون‌ها، درایو موتور های DC  و… می‌باشد. از تعاریف منبع تغذیه سوئیچینگ (SMPS)، است که از روش‌های سوئیچینگ مبتنی بر نیمه‌ هادی برای رسیدن به ولتاژ خروجی مطلوب استفاده می‌کند.

مزیت اصلی  این منبع تغذیه، بازده بالاتر آن در مقایسه با رگولاتورهای خطی استاندارد است. عنصر اصلی در رسیدن به این بازده یک ترانزیستور یا ماسفت می‌باشد. که بین دو وضعیت ONو OFFسوئیچ می‌شود. به همین دلیل، موجب اتلاف توان کمتری خواهد شد. وقتی ترانزیستور سوئیچینگ کاملاً ON باشد و جریان را هدایت کند؛ افت ولتاژ آن حداقل خواهد بود. در زمانی که به صورت کامل OFF شود جریانی از آن عبور نخواهد کرد. بنابراین، ترانزیستور شبیه یک سوئیچ یا کلید ایده‌آل عمل می‌کند.

UPS

Uninterruptible Power Supply یا به عبارت مختصر UPS، بخوایند یو پی اس، به معنای منبع تغذیه بدون وقفه است. UPS  یک منبع تغذیه الکترونیکی است که بیشترین کار آن، تامین توان مورد نیاز بار مصرفی بدون وقفه است. UPS زمانی که برق می‌رود، انرژی بار را تامین می‌نماید.

به عبارت دیگر  UPS به عنوان منبع توان بدون وقفه با استفاده از انرژی ذخیره شده در باتری، برق مورد نیاز تجهیزات مصرف کننده را تامین می‌کند. سیستم یو پی اس بین برق شهری و دستگاه مصرف کننده قرار میگیرد. این موضوع باعث خواهد شد که اضافه بر تنظیم برق شبکه و تثبیت آن مانع از نفوذ نویز و اختلالات شبکه به تجهیزات حساس مصرف کننده، شود. از کاربردهای آن، تامین برق اضطراری آسانسور‌ها و بیمارستان‌ها و… می‌باشد.

 منابع تغذیه ولتاژ بالا (high voltage power supply)

منبع تغذیه ولتاژ بالا، دستگاهی با خروجی صدها یا هزاران ولت است. از این منبع، برای جلوگیری از ایجاد قوس، خرابی عایق و تماس تصادفی انسان از اتصالات ویژه‌ای استفاده خواهد شد. از سایر ویژگی‌های موجود در منابع ولتاژ بالا، توانایی معکوس کردن قطب خروجی همراه با استفاده از بریکرهای مدار و اتصالات ویژه یا special connectors می‌باشد.  این توانایی ها، جهت به حداقل رساندن قوس و تماس تصادفی با دست انسان به کار می‌روند. انواعی از منابع تغذیه برای کنترل ولتاژ خروجی، یک ورودی آنالوگ فراهم می‌کنند که باعث تبدیل آن‌ها به آمپلی‌فایرهای ولتاژ بالا و البته با پهنای باند بسیار محدود خواهد شد.

منابع تغذیه جریان بالا

این منبع تغذیه، برای استفاده در جریان‌های بالا، مانند ۲۰ آمپر به کار می‌رود. همچنین از کاربردهای آن استفاده در جوشکاری است.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
دیدگاه خود را بنویسید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × پنج =

enemad-logo
کارشناسان ما حتما باهاتون تماس میگیرن