باطری ها از مهم ترین بخش های موبایل هستند. در مدل های قدیمی تر در صورت بروز مشکل، با تعویض آنها عیوب رفع و گوشی به حالت اولیه اش باز میگشت. در صورتی که نسل جدید تلفن های همراه قابلیت تعویض باتری را نداشته و در هنگام خرابی باید به جای باتری، موبایل را عوض کرد.
برای جلوگیری از این اتفاق روش های زیادی وجود دارد. در دوره آموزش تعمیرات موبایل و دوره آموزش تعمیرات اپل آموزشگاه دکتربرد، آشنایی با انواع موبایل و نکات مهم تعمیرات آنها به صورت جامع و پیشرفته، آموزش داده خواهد شد. از ویژگی های مهم این دوره شامل؛ برگزاری کلاس ها تحت نظر اساتید مجرب و متخصص، همچنین ارائه مدرک معتبر و بین المللی است. این دوره شامل آموزش های ورود به بازار کار نیز میباشد. کارآموزان پس از اتمام این دوره بدون نیاز به کسب تجربه میتوانند فعالبت حرفه ای خود را آغاز کنند.
فست شارژ چیست؟
در ابتدا به صورت مختصر فست شارژ را معرفی میکنیم. شارژ سریع یا فست شارژ، قابلیتی تعبیه شده برای گوشی های نسل جدید میباشد؛ که به کمک آن پروسه شارژ باطری های موبایل نسبت به حالت عادی با سرعت بیشتری انجام خواهد شد. برای اجرای این قابلیت، شرکت های سازنده موبایل، تغییراتی در عملکرد شارژر و تنظیمات داخلی گوشی ها ایجاد میکنند. به موجب این تغییرات امکان شارژ سریع تر باطری محقق میشود.
به همین سبب فقط در گوشی هایی که این قابلیت، از سمت شرکت سازنده ارائه شده است؛ میتوانند پشتیبانی شود. قابلیت شارژ سریع زمانی کاربرد دارد که به صورت ناگهانی متوجه شوید که میزان شارژ کافی برای به پایان رساندن روز را ندارید. در این موقعیت با شارژ سریع، از ۲۰ درصد تا حدود ۴۰-۴۵ درصد ظرف مدت ۱۰-۱۵ دقیقه میتوان بدون نگرانی آن را به شارژ زد.
ویژگی های فست شارژها
شدت جریان و ولتاژ خروجی شارژر
ابتدا به صورت خلاصه در مورد شدت جریان و ولتاژ توضیحاتی میدهیم. به طور معمول هر گوشی یک آداپتور اختصاصی دارد. این اداپتور مستقیما به پریز برق وصل خواهد شد. کاربرد اصلی آداپتور انتقال برق شهری و دریافتی از پریز، با شدت و ولتاژ مناسب به باطری گوشی است. بنابراین آداپتور یک تبدیل کننده یا در اصطلاح تخصصی تر، مبدل جریان الکتریکی میباشد. اما در این بین اگر میخواهیم با نحوه عملکرد فست شارژ آشنا شوید باید بدانید که دقیقا شدت جریان و ولتاژ خروجی چه هستند.
همه آداپتورها دارای یک ولتاژ خروجی و شدت جریان خروجی مشخص هستند. ولتاژ را میتوان مثل قدرت یا فشار الکتریکی در نظر گرفت. ولتاژ را با نماد (V) نشان داده و آن را ولت میخوانند. در مقابل، شدت جریان در واقع میزان بار الکتریکی است که در واحد زمان از یک نقطه عبور میکند. آن را با نماد (A) یا آمپر معرفی کردهاند. این دو، در کنار هم میتوانند قدرت یا پتانسیل یک آداپتور شارژر را اندازه گیری کنند. آداپتور شارژر گوشی شما ولتاژ خروجی و شدت جریان خروجی متفاوتی با ولتاژ و شدت جریان خروجی آداپتور شارژر گوشی فردی دیگر داشته باشد.
توان شارژر
از ضرب کردن ولتاژ و شدت جریان خروجی یک شارژر توان یا قدرت آن مشخص میشود. توان را با واحد وات (W) نشان میدهند. تقریبا در همه گوشی هایی که قابلیت فست شارژ را پشتیبانی مینمایند؛ قدرت شارژر به همین شکل نشان داده خواهد شد. با توجه به این فرمول و جزئیات نتیجه ی حاصل، مبنی بر این است که هرچقدر ولتاژ و شدت جریان خروجی یک شارژر بیشتر باشد، توان آن هم بیشتر خواهد شد. با توجه به مطالب گفته شده؛ شارژر هایی که قابلیت شارژ سریع را ارائه میدهند، از شدت جریان و ولتاژ خروجی بیشتری برخوردار خواهند بود. همین مسئله سبب افزایش سرعت شارژ شدن باطری موبایل میشود.
آیا همه گوشی ها قابلیت پشتیبانی از فست شارژ را دارند؟
شاید فکر کنید با نصب کردن هر شارژری، میتوان از قابلیت شارژ سریع استفاده کرد. این مسئله در مورد هر شارژری که توان بالاتری در مقایسه با شارژر اصلی و فابریک یک گوشی داشته باشد، صادق نیست . شما نمیتوانید شارژر گوشی A که توان 25 واتی دارد را به گوشی B که شارژر معمولی میباشد، وصل کنید و انتظار داشته باشید بدون مشکل باطری گوشی B هم مثل گوشی A سریع شارژ شود.
برای ممکن کردن قابلیت فست شارژ باید در ساختار گوشی خود و حتی بستر نرم افزاری آن تغییراتی بوجود آید. در نتیجه این تغییرات میتوان از پتانسیل شارژر و قابلیت شارژ سریع آن نهایت استفاده را کرد. با وصل کردن گوشی که از قابلیت شارژ سریع پشتیبانی نمیکند، شاید بتوانید شاهد شارژ شدن سریع تر باطری، نسبت به یک شارژر با ولتاژ و شدت جریان بیشتر باشید. با اینحال، این موضوع به شدت روی باتری فشار میآورد. و در نهایت باعث کاهش یا ازبین رفتن عمر مفید خواهد شد. به همین علت نمیتوان در هر گوشی از قابلیت شارژ سریع استفاده کرد. گوشی ها حتما باید هم پتانسیل و بستر لازم برای پشتیبانی از این تکنولوژی را داشته باشند.
باید به این نکته توجه کنید که بسیاری از آداپتور شارژرهای جدیدی که از تکنولوژی فست شارژ پشتیبانی میکتتد به گونهای خاص طراحی شدهاند. اتصال این آداپتورها به گوشی غیر از گوشی اصلی که برای آن ساخته شدهاند، ممکن نمیباشد. یعنی در صورتی که این نوع شارژر ها را به یک گوشی معمولی وصل کنید، توان خروجی آن ها به طور خودکار به میزان کمتر کاهش پیدا میکند. این اکر به ای دلیل است که به باتری آن گوشی آسیب وارد نشود.
فست شارژ و عمر مفید باتری موبایل
همانطور که در مقاله معرفی انواع باطری گوشی موبایل، انواع باطری و کاربرد آنها را توضیح داده ایم. از هر باطری لیتیوم یونی یا پلیمری میتوان برای مدت زمان مشخص و بدون مشکل استفاده کرد. بعد از گذر از بازه زمانی مشخص، کیفیت عملکرد آن باطری کاهش پیدا خواهد کرد. پس از آن باید باطری را تعویض کنید. البته افت کیفیت و ظرفیت باطری های لیتیومی یونی و پلیمری به مرور زمان اتفاق میافتد. همچنین هیچ راهی برای جلوگیری کامل از آن وجود ندارد.
آیا فست شارژ به باطری آسیب خواهد زد؟
با این وجود استفاده از قابلیت شارژ سریع در گوشی هایی که رسما از این تکنولوژی پشتیبانی میکنند؛ آسیب زننده نخواهد بود. شرکت هایی سازنده تدابیری برای پیشگیری از این اتقاق میاندیشند. بستر های خاصی در آن ها ارائه شده است و تست های دقیقی را روی گوشی و پروسه شارژ آن صورت میدهند. این بسترها بوجود آمده تا عملکرد گوشی را به یک تعادل کیفی کامل برسانند.
بدین ترتیب در مجموع استفاده از فست شارژ و شارژر فابریک گوشی های پشتیبانی کننده فست شارژ، توان بیشتری در مقایسه با شارژر های معمولی دارد. به همیت سبب نمیتواند آسیب زننده باشد. اما عموما ظرفیت اصلی باطری هایی با قابلیت فست شارژ در مقایسه با باطری های معمولی، زودتر یا سریعتر کاهش مییابد. دلیل این موضوع هم مربوط به گرما و حرارت بیشتری است که در حین استفاده از فست شارژ در گوشی و باطری ایجاد خواهد شد. و همانطور که پیش تر گفته شد، گرما و حرارت اصلی ترین عوامل خرابی باطری های لیتیوم یونی و پلیمری هستند.
چگونه استفاده از آداپتور برای باطری یک گوشی معمولی آسیب زننده خواهد بود؟
شرکت های سازنده موبایل زمانی که گوشی را با قابلیت پشتیبانی از تکنولوژی شارژ سریع تولید میکنند، تدابیر ایمنی نرم افزاری و سخت افزاری را در آن اعمال خواهند کرد. این تدابیر باعث کنترل سلامت باطری و کاهش فشار باطری میشوند. اما هنگامی که در گوشی فاقد این تمهیدات خاص, یک شارژر سریع متصل میکنید، فشار روی باطری آن به شدت افزایش مییابد و باعث ایجاد خرابی خواهد شد.
یکی از روش هایی که در پیاده سازی فست شارژ منجر به کنترل بیشتر پروسه شارژ و جلوگیری از ایجاد فشار بر روی باطری میشود. به این شکل است که شارژ گوشی در چند مرحله اصلی انجام میگیرد. در مرحله اول که باتری گوشی تقریبا خالی از شارژ است و گوشی به شارژر سریع متصل میشود. انتقال بار الکتریکی با بیشترین توان صورت میگیرد. این امر سیی میشود باتری گوشی تا بیش از حد از پیش تعیین شدهای شارژ نشود. سپس باطری استراحت میکند تا کمی فشار آن کاهش یابد. بعد از آن دوباره پروسه شارژ سریع باسرعت بیشتری انجام خواهد شد. این روش مرحله ای و استراحت باطری، بسیار تاثیرگذار بر روی باطری میباشد.
نکات مهم در مورد فست شارژ و استفاده از آن
همچنین خیلی از تکنولوژی های فست شارژ و گوشی هایی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند به گونهای طراحی شدهاند که شارژ باتری تا 80 الی 90 درصد با بیشتری توان انجام خواهد شد. سپس برای جلوگیری از شارژ بیش از حد باطری، ولتاژ و شدت جریان خروجی آداپتور و انتقالی به باتری به شدت کاهش داده میشود. به این دلیل که شارژ باطری به طور کامل انجام شود. این روش سبب میشود که در مرحله آخر شارژ باطری گوشی در هنگام شارژ بی اندازه به باطری آسیبی وارد نشود. در اغلب گوشی هایی که از تکنولوژی فست شارژ پشتیبانی میکنند، پروسه شارژ از 90 تا 100 درصد به زمان بیشتری در مقایسه با سایر مراحل شارژ باطری نیازمند است.
کل پروسه شارژ باطری خیلی سریع انجام میشود. اما آخرین درصد های شارژ آن با سرعت کمتری صورت میپذیرند. این مسئله همان تدبیری است که برای جلوگیری از شارژ شدن بیش از حد باطری در گوشی ارائه میشود. بنابراین استفاده از قابلیت شارژ سریع به باطری گوشی آسیب نمیرساند. زیرا که شرکت های سازنده موبایل با دقت و تدابیر بسیاری این تکنولوژی را در تلفن های نسل جدید پیاده سازی میکنند. با اینحال نکاتی وجود دارند که شما با توجه به آن ها میتوانید در حین استفاده از تکنولوژی شارژ سریع میزان فشار وارد بر باتری موبایل را به حداقل برسانید. به این ترتیت عمر مفید باطری افزایش خواهد یاقت.
مراقبت از باتری گوشی در حین شارژ سریع
استفاده از قابلیت فست شارژ در گوشی هایی که به طور رسمی از این تکنولوژی پشتیبانی میکنند؛ نمیتواند آسیب زننده یا مخرب باشد. با این وجود با رعایت برخی نکات میتوان عمر مفید باطری را افزایش داده و از باطری مراقبت بیشتری صورت خواهد گرفت.
کوتاه کردن مدت زمان شارژ
پروسه شارژ باطری همیشه باعث ایجاد فشار بر روی باطری خواهد بود. با اینجال هرچه مدت زمان اتصال گوشی به شارژر طولانی تر شود، فشار وارد بر باطری دستگاه هم افزایش خواهد یافت. بنابراین با توجه به این مسئله همیشه باید مدت اتصال موبایل به شارژر کوتاه شود. به عنوان مثال به جای منتظر ماندن جهت خالی شدن باطری گوشی و سپس اقدام به شارژ آن، زمانی که شارژ باطری گوشی به 40 درصد رسید آن را به شارژر وصل نمایید. همچنین در زمانی که 90 درصد شارژ آن انجام شد، باطری را از شارژ جدا کنید. بدین ترتیب فشار وارد بر باطری کاهش خواهد یافت. در نتیجه گوشی برای مدت زمان کمتری هم در معرض گرما و خرابی قرار میگیرد.
عدم استفاده از گوشی در حین شارژ
فرقی در استقاده گوشی شما از تکنولوژی فست نمیکند. اگر به سلامت باتری گوشی اهمیت میدهید، در حین شارژ از آن استفاده نکنید. زمانی که در حین شارژ از گوشی استفاده میکنید، باتری به شدت تحت فشار قرار میگیرد. چون از یک سمت انرژی به آن تزریق و از سمت دیگر مصرف خواهد شد. این امر منجر به کاهش سرعت شارژ شدن و تولید گرمای بیشتر هم میشود.
در بهترین حالت، گوشی موبایل را خاموش کرده و در همین حالت به شارژ بزنید. در این شرایط فشار وارد بر باطری به حداقل خواهد رسید. به این علت که عملا هیچ انرژی از آن مصرف نخواهد شد و تنها شارژ باطری صورت میگیرد. فعالسازی حالت پرواز (Airplane Mode) هم در حین اتصال گوشی به شارژر میتواند به کاهش فشار بر روی آن کمک کند. در نتیجه برای مراقبت از باطری موبایل، هیچوقت در حین شارژ از آن استفاده نکنید.
قرار دادن گوشی در جای خنک
نکته بعدی این است که در حین اتصال گوشی به شارژر و شارژ شدن آن حتما دستگاه را در مکان خنکی قرار دهد. در ابن حالت گرمای تولید شده در گوشی راحت تر و بهتر دفع خواهد شد. برای دستیابی به بهترین نتیجه حتما کیس یا گارد موبایل خود را از آن جدا کنید. قرار دادن گوشی در مجاورت باد کولر و پنکه هم ممکن است بسیار موثر و کاربردی باشد و گرما و فشار وارد بر باطری را به حداقل برساند.
استفاده از شارژر فابریک گوشی
در استفاده از فست شارژ به بکارگیری از شارژر فابریک گوشی توجه کنید. هرگز از شارژر گوشی های دیگر یا شارژر های دیگری که در بازار فروخته میشوند؛ برای شارژ باطری امدل گوشی های گفته شده؛ استفاده نکنید. اغلب شارژرهای عرضه شده در بازار تقلبی هستند. در نتیجه کیفیت خوبی ندارند.
تعویض باتری گوشی هایی پشتیبانی کننده از فست شارژ
باتری همه گوشی ها بعد از مدت زمان خاصی توان شارژدهی اصلی خود را از دست میدهند و نیاز به تعویض خواهند داشت. فرقی نمیکند که گوشی شما از قابلیت فست شارژ پشتیبانی کند یا نه، چون این اتفاق دیر یا زود به دلیل وجود باطری های لیتیوم یونی رخ میدهد. اما زمانی که قرار است باطری یک گوشی که از قابلیت شارژ سریع پشتیبانی میکند تعویض شود، باید به نحوه سرویس دهی و تعمیرکار نوجه ویژه ای داشت. به همین سبب مراجعه به تعمیرکاران حرفه و مجرب بسیار حائز اهمیت میباشد.