plc زیمنس در سیستم های کنترلی و اتوماسیون های صنعتی بسیاری از شرکت های خودروسازی، پلاستیک سازی، صنایع شیمیایی، کوره های صنعتی، صنایع چوب، سیستم های هشدار دهنده، صنایع غذایی و بسیاری از شرکت ها و صنایع دیگر، مورد استفاده هستند. بنابراین مهندسین حرفه ای برق یا اپراتور plc با این برند و محصولاتش آشنایی دارند. معمولا در مصاحبه های کاری اطلاعاتی از این دست، میتواند سطح علم و دانش شخص و مهارت ها و تخصص وی را نشان دهد.
به همین دلیل برای ورود به این حرفه نیاز است به این نکات توجه کنید. در آموزشگاه فنی و حرفه ای دکتر برد، اساتید به صورت تخصصی این مسائل را به شما آموزش خواهند داد. تنها کافی است در دوره آموزش پی ال سی، ثبت نام نمایید. پس از اتمام این دوره مدرک معتبر بین المللی به شما تعلق میگیرد. همچنین بلافاصله میتوانید وارد بازارکار شوید. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر، مشاورین ما همه روزه پاسخگوی شما خواهند بود.
معرفی پی ال سی زیمنس
زیمنس چندین خط تولید PLC را در خانواده SIMATIC S7 تولید می کند. آنها عبارتند از: S7-200، S7-300 و S7-400. زیمنس Step 7 یک راه حل نرم افزاری یکپارچه قدرتمند برای اتوماسیون است. شامل محیط برنامه نویسی برای کنترلرهای منطقی قابل برنامه ریزی زیمنس میباشد. این نرم افزار ابزارهای برنامه نویسی منحصربفرد و قدرتمندی با مزایای متعددی دارد. از جمله این مزایا میتوان به، ایجاد منطق قابل استفاده مجدد، معماری برنامه ساختار یافته و یکپارچه سازی پروژه واحد چندین دستگاه اتوماسیون ارائه اشاره کرد.
انواع PLC زیمنس
زیمنس Simatic s5
این plc ها در انواع مدل های compact و modular تولید میشوند. مدل های s5-90U و s5-95U دارای حوزه عملکردی محدود هستند. برخی دیگر از مدل ها مانند s5-100U و s5-115U ، ماژولار هستند و کاربرد آن در سیستم های کنترلی با ابعاد متوسط است.
انواع plc زیمنس
اگر به دنبال plc های دارای حوزه عملکردی وسیع، شامل s5-135U و s5-155U میباشند. این پی ال سی ها توسط اتوماسیون صنعتی زیمنس تعبیه و تولید میشوند. هرچند، simatic s5 plc ها بسیار قدیمی اند. به طوری که دیگر در خط تولید کارخانه زیمنس تولید نمی شوند. برنامه نویسی این کنترلرها توسط نرم افزار step5 انجام می شود.
زیمنس Simatic s7
یکی از قدرتمندترین کنترلرهای منطقی برنامه پذیر شرکت زیمنس، simatic s7 است. شرکت زیمنس با اصلاح برخی محدودیت ها و کمبودهای سری s5 ، موفق به تولید و عرضه پی ال سی های s7 به صنعت شد. عرضه مدل جدیدی از plc siemens ها ، باعث تحول عظیمی در دنیای صنعت گردید. این خانواده خود به مدل های زیر تقسیم می شود:
S7-200
ابتدایی ترین plc خانواده s7، micro plc s7-200 است. از ویژگی های این پی ال سی یکپارچه بودن آن است. یعنی ماژول های ورودی و خروجی و سی پی یو و منبع تغذیه که همه در یک بدنه قرار دارند. S7-200 کمترین قیمت را در بین plc هایs7 دیگر زیمنس داراست.
سایر ویژگی های ای پی ال سی شامل؛ نصب و برنامه نویسی آسان، استفاده به عنوان ماژول اضافی در کنار cpu، برنامه نویسی آن با نرم افزار step7-micro/win، ورودی و خروجی های on-board میباشد. به علت محدودیت هایی که در تعداد پورت های ورودی و خروجی و همچنین ارتباطات شبکه این مدل وجود داشت، s7-1200 جایگزین s7-200 شد.
S7-1200
plc های s7-1200 ، به عنوان جایگزینی برای s7-200 به بازار عرضه شدند. کاربردهای این plc کارهای کوچک و سیستم های کنترلی نسبتا پیچیده است. s7-1200 به صورت compact طراحی میشوند. همچنین در cpu های آن از پورت profinet مورد استفاده هستند. شبکه profinet از شبکه های جدیدی ست که در دو نسخه I/O (شبیه به Profibus-DP]) و نسخه CBA ( شبیه به Industrial Ethernet) رونمایی شده است.
کنترلرهای s7-1200 در پنج مدل CPU1215C , CPU1214C , CPU1212C , CPU1211C و CPU1217C ارائه شده اند. یکی از فاکتورهایی که این مدل ها را از یکدیگر متمایز می کند، تعداد ماژول های ورودی و خروجی ست که می توانند در کنار CPU قرار بگیرند. مثلا در مدل 1212 حداکثر دو ماژول و در مدل های 1214،1215 و 1217 حداکثر هشت ماژول ظرفیت وجود دارد.
S7-300
این مدل پی ال سی، پرکاربرد به حساب می آید. در حوزه عملکردی متوسط قرار دارد. در نوع ماژولار تولید شده است و دارای ماژول های متنوعی و قابل توسعه است. همچنین با نرم افزار STEP7 برنامه نویسی میشود.
S7-300C
حرف C در انتهای نام این سری نشان دهنده کامپکت بودن آن است. نسبت به سری 300 ارزان تر تمام می شود و قابلیت توسعه دادن و افزودن برخی ماژول ها به آن وجود دارد. این پی ال سی ها برای کاربردهای معمولی و ساده، بسیار خوب جواب میدهند.
S7-400
این مدل به صورت ماژولار طراحی و ساخته شده است. دارای حوزه عملکردی گسترده و وسیع می باشد. توسط نرم افزار STEP7 میتوان آن را برنامه نویسی کرد. به راحتی قابل توسعه خواهد بود. در مقایسه با S7-300 دارای حافظه بیشتر و قدرت و سرعت پردازش بیشتری است. حجم زیادی از سیگنال ها را تحت پوشش خود قرار می دهد. همچنین در صنایع مختلف، طرفداران زیادی دارد.
S7-400H
در موارد حساس و به اصطلاح High Availablitiy که ممکن است هزینه نصب و راه اندازی مجدد که در صورت بروز عیب نیاز است؛ بسیار بالا باشد. پایه این مدل همان S7-400 می باشد. ویژگی جالبی که سری 400H را بسیار برجسته میکند، قابلیت سوئیچینگ بین cpu هاست.
در این سیستم که به آن Redundant هم میگویند؛ دو cpu زیمنس وجود دارند. این دو سی پی یو در جایگاه رزرو یکدیگر عمل میکنند. به این صورت که اگر در حین انجام کار، یکی از cpu ها یا ماژول های روی آن، به خطا بخورند؛ cpu دیگر جایگزین آن می شود. در این صورت پروسه به درستی به پایان میرسد. در زمانی انجام عمل سوئیچینگ، خروجیها ثابت و بدون تغییر میمانند؛ تا کار بی نقص انجام شود. برای برنامه نویسی این plc ارزشمند از نرم افزار step7 و پکیج H-System استفاده میشود.
S7-400FH
این سری نیز دقیقا مانند s7-400است. تمام ویژگی های s7-400H داراست. تنها مورد متفاوت در این مدل، برخورداری از توانایی f-system است. در این حالت، کار در موقعیت است که به درجه امنیت بالا نیاز دارند.
S7-1500
سری جدید cpu های زیمنس تحت عنوان s7-1500 به بازار و صنعتیان ارائه شدند. پیشرفته ترین امکانات که امکان برنامه نویسی و مانیتورینگ را به اپراتور و مهندسین برق می دهند؛ در محصولات تولیدی این سری وجود دارد. S7-1500 در سه مدل CPU-1511-1PN , CPU-1513-1PN و CPU1516-3PN/DP در بازار وجود دارد.
مدل 1511 بیشتر برای کاربردهای کوچک تا متوسط استفاده میشود. مدل 1513 زیمنس مناسب برای کاربردهای متوسط تا بزرگ طراحی شده است. کامل ترین نوع S7-1500 SIEMENS PLC ، مدل CPU1516-3PN/DP می باشد. این مدل دارای دو پورت Profinet و یک پورت Profibus است. وجود این پورت ها، قدرت چشمگیری به این پی ال سی داده و همین امر باعث تمایز آن ها از دیگر کنترلرها میشود.
نحوه کار پی ال سی زیمنس
CPU هنگامی که یک برنامه ذخیره شده را اجرا می کند وضعیت ورودی ها، خروجی ها و متغیرهای دیگر را بررسی میکند. سپس سیگنال هایی برای به روز رسانی وضعیت خروجی ها ارسال می نماید. ماژول های خروجی سیگنال های کنترلی CPU را به مقادیر دیجیتال یا آنالوگ تبدیل می کنند. با این کار می توانند برای کنترل دستگاه های خروجی مختلف مورد استفاده قرار گیرند.
بخش برنامه نویسی برای ورود یا تغییر برنامه PLC یا کنترل یا تغییر مقادیر ذخیره شده استفاده میشود. برنامه و متغیرهای وابسته به آن پس از وارد شدن در CPU ذخیره خواهن شد. علاوه بر این عناصر پایه ای، یک سیستم PLC میتواند شامل یک دستگاه رابط کاربری به منظور ساده سازی نظارت بر دستگاه یا فرآیند باشد.
کنترل مدار سیم کشی شده
پیش از PLC ها، بسیاری از وظایف کنترل با اتصال دهنده ها، رله های کنترل و دستگاه های الکترومکانیکی دیگر انجام می شدند. این امر اغلب به عنوان کنترل از طریق مدار سیم بندی شده شناخته میشود. برای این کار نمودارهای مدار باید طراحی و اجزای الکتریکی مشخص شده و نصب میشدند. پس از آن لیست سیم کشی باید ایجاد میشد. سپس برق کار ها اجزای لازم برای انجام یک فرآیند خاص را با سیم متصل میکردند. اگر خطایی صورت میگرفت، سیم ها باید دوباره به درستی اتصال میافتند. تغییر در عملکرد یا گسترش سیستم مستلزم تغییرات کلی در اجزا و سیم کشی بود.
مزایای PLC زیمنس
PLC ها نه تنها قادر به انجام وظایف مشابه با کنترل مدار سیم بندی شده هستند؛ بلکه قادر به انجام کاربردهای بسیار پیچیده تر نیز میباشند. علاوه بر این، برنامه PLC و خطوط ارتباطی الکترونیکی جایگزین اکثر سیم های ارتباطی مورد نیاز تحت کنترل سیم بندی شده نیز میشوند. بنابراین استفاده از کنترل سیم بندی شده کمتر خواهد شد. اگرچه آن ها هنوز برای اتصال دستگاه های میدانی مورد نیاز هستند. این کار همچنین تصحیح خطاها و اصلاح برنامه را آسان تر مینماید.
- اندازه فیزیکی کوچک تر از راهکار های سیم بندی.
- ایجاد تغییرات آسان تر و سریع تر.
- PLC ها دارای قابلیت های تشخیص و بازتعریفی هستند.
- قابلیت های تشخیص به صورت متمرکز در دسترس هستند.
- کاربرد ها می توانند بلافاصله مستند شوند.
- کاربرد ها می توانند سریع تر و کم هزینه تر تکرار شوند.
PLC های چند ماژولی زیمنس
PLC های SIMATIC زیمنس پایه ای هستند که مفهوم اتوماسیون کاملا یکپارچه آن ها (Tia Portal) بر آن استوار است. نیازهای کاربران نهایی و سازندگان دستگاه ها بسیار متفاوت است. PLC های SIMATIC به عنوان کنترلر های چند ماژولی مرسوم، محصولات اتوماسیونی یا کنترلر های تحت کامپیوتر در دسترس هستند. از پرکاربردترین پی ال سی های SIEMENS به ترتیب عبارتند از: لوگو، استپ سون 200، 300، 400، 1200 و S7 1500.
کنترلر های چند ماژولی SIMATIC برای وظایف کنترلی بهینه سازی میشوند. میتوانند با استفاده از ماژول های متصل شونده افزایشی برای ورودی یا خروجی (I / O)، عملکردهای ویژه و ارتباطات سازگار شوند. نمونه هایی از محصولات در این دسته شامل؛ LOGO، محصولات اتوماسیون ریز S7-200 و S7-1200، PLC های سیستم ماژولی S7-300 و S7-400، پنل و کنترلر ترکیبی C7، و سیستم ورودی یا خروجی ET 200 با هوش محلی؛ میباشند.
سایر کنترلر های SIMATIC
کنترلر های تحت PC استحکام و معماری باز کامپیوتر های شخصی را با PLC نرم افزاری SIMATIC WinAC ترکیب می کنند. یک SIMATIC S7 به عنوان یک PLC نرم افزاری با PC ادغام می شود و کنترلر تحت PC همانند یک کنترلر S7 معمولی با STEP 7 تنظیم و برنامه ریزی می شود. تمام اجزای اتوماسیون در یک کامپیوتر شخصی صنعتی ادغام می شوند که منجر به یک راه کار کامل و مقرون به صرفه می شود.
SIMATIC ترکیبی از سخت افزار و نرم افزار میباشند. زیمن ها برای تمام وظایف اتوماسیون شما از قبل قابل تنظیم هستند. سیستم عامل برای سخت افزار مورد استفاده تنظیم و بهینه میشود.