شابلون زدن آی سیهای BGA بیشتر بر روی بردهای گوشیهای موبایل استفاده میشوند. به دلایل مختلف مانند ضربه، آب خوردگی و یا سوختگی، پایه های آی سی ارتباط خود را با برد از دست می دهند. در این هنگام باید پایهها، احیا و ترمیم شوند. به این عمل شابلون زدن میگویند. همچنین در بعضی مواقع ممکن است پایه آی سی خاصیت رسانایی خود را از دست دهند. تعمیرکار باید بنا بر مهارت و تجربه خود علت آن را تشخیص داده یا آی سی را شابلون بزند.
اگرچه توجه به این نکته که شابلون زدن کاری تخصصی است و باید توسط تعمیرکاران حرفه ای انجام شود. همچنین به علت نیازمندی به ابزار، در خانه به راحتی صورت نمیگیرد. برای علاقه مندان، دوره آموزش تعمیرات لپ تاب و کامپیوتر در آموزشگاه فنی و مهندسی دکتر برد برگزار میشود. از ویژگی های این دوره پشتیبانی مادام العمر و دریافت گواهینامهی معتبر میباشد.
شابلون زدن پایههای آی سی
انواع شابلون ها و کاربرد آنها
شابلون ها در دو نوع شابلون ساده و شابلون سه بعدی وجود دارند. آی سی مورد نظر شابلون های سه بعدی، در قالب آن ها قرار گرفته و عمل شابلون زدن به راحتی انجام میشود. اما نحوه قرار گرفتن آی سی بر روی شابلون ساده قابل توجه است. به صورتیکه قبل از شروع کار، به شابلون مقداری حرارت میدهیم. آی سی باید بر روی قسمت بر آمده با سوراخ های شابلون ثابت قرار گیرد. در روش دیگر، آی سی بر روی سطحی که نوشته شرکتی حک شده، قرار میگیرد. دلیل اصلی این عمل، تمیزی کار و یکسان شدن پایه های آی سی است.
لوازم مورد نیاز شابلون زدن پایه های ای سی
۱-شابلون
مشخصات شابلون مورد نیاز:
- حتی الامکان از شابلونی استفاده کنید که ضخیم نباشد. به این دلیل که اگر ضخامت شابلون زیاد باشد؛ پایههای آی سی بلند میشود. این موضوع باعث به هم چسبندگی پایه ها در زمان نصب روی برد خواهد شد.
- باید چیدمان پایههای آی سی مورد نظر یکسان باشد. در صورتی که چیدمان ناخوانا باشد؛ زمان حرارت دادن خمیر قلع مشکل ایجاد خواهد شد. اگر سوراخها پایهای نداشته باشند؛ قلع در اصطلاح قل خواهد خورد. سپس از سوراخهای شابلون بیرون آمده و بر روی پایه های دیگر آی سی میچسبد. این موضوع پایه را خراب میکند.
نکته: اگر در زمان حرارت دادن سوراخهای فاقد پایه آی سی در زیر آنها قل بخورد؛ شابلون همخوان با پایه آی سی را در دسترس نباشد. قبل از بیرون آمدن هیت را کنار برده و با کمک هویه پایه اضافه را بردارید. در این حالت باید درجه هیتر را کم کرد و با صبر حرارت داد. حتی میتوان حرارت دادن را قطع و وصل کرد .
- شابلونی استفاده کنید که سوراخهای مناسب داشته باشد. همچنبن سوراخ شابلون نیاد به شکل ۸ دیده شود. زیرا بعد از هیت دادن و چسبیدن پایه ها، آی سی در آخر کار به سختی از شابلون جدا خواهد شد. در نهایت باعث کنده شدن پایه ها میشود.
۲-کاردک
دقیقا مثل بتونه کاری، کاردک برای مالیدن خمیر قلع بر روی شابلون استفاده میشود. به جای کاردک میتوان از تیغ کاتر و یا هر شی که لبه صافی دارد استفاده کرد.
۳-خمیر قلع
خمیر قلع حتما باید از جنس خوب و نرم استفاده شود. اگر نرم نبود؛ حرارت هیت را روی ۲۰۰ درجه گذاشته و کمی آن را گرم کنید. با این کار خمیر نرم خواهد شد. برای نگهداری، جلوگیری از سفت و خشک شدن خمیر قلع بعد از هر بار استفاده، درب آن را با پلاستیک عایق کنید. این عمل باعث عدم ورود هوا میشود. با اینحال در صورت امکان خمیر باید در یخچال نگهداشته شود.
طریقه شابلون زدن
- در ابتدا و قبل از آغار به کار، باید به نکات ایمنی توجه کرد. شابلون را باید کاملا تمیز نمود. شابلون نباید مرطوب یا کثیف باشد. زیرا رطوبت باعث نچسبیدن درست خمیر قلع به پایههای آی سی خواهد شد.
- حرارت باعث واکنش نشان دادن فلزات است. قبل از شروع کار باید با هیتر به شابلون حرارت داد. سپس به جهت باد کردن و برآمده شدن شابلون توجه کرد. پس از انجام این مراحل، آی سی روی برامدگی قرار خواهد گرفت. به این معنی که سطح فرو رفته، جایی که باید خمیر مالیده شود؛ میباشد. اگر این کار برعکس انجام شود؛ شابلون از روی آی سی باد کرده و پایه ها به هم میریزند. از طرفی، میتوان همیشه آی سی را از قسمت دارای نوشته روی شابلون چسباند.
- قلع های روی آی سی را باید با نوک هویه از روی آی سی جمع کرد. به این دلیل که پایه های موجود بر روی آی سی، از قرار گرفتن درست آن در زیر سوراخ های شابلون جلوگیری خواهند کرد.
- آی سی باید را با مسواک و مواد شوینده کاملا شسته شود. در صورت کثیفی آی سی، قلعهای موجود در خمیر به درستی به پایههای آی سی نمیچسبد.
- آی سی باید روی یک تکه چسب کاغذی قرار گیرد. آی سی را باید در زیر سوراخهای شابلون قرار داد. همچنین توجه کنید که پایههای آی سی از روی شابلون درست دیده شود و دقیقا میزان باشند. چسب را روی آی سی و شابلون چسبانده. آی سی باید به درستی روی شابلون بچسبد و فاصله نداشته باشد.
- باید بدون عجله و فشار با کاردک خمیر قلع روی شابلون به آرامی مالیده شود. همچنین باید تمامی سوراخها یک دست پر از خمیر شوند. در آخر این مرحله اضافات خمیر جمع میشود.
- در این قسمت باید پنس را بر روی شابلون فشار داد. تا پایان حرارت دادن پنس بر روی شابلون اطراف آی سی نگه دارید. بعد از هیت دادن، باید به سرعت آی سی از روی شابلون برداشته شود. اگر آی سی سرد شود، دیگر از روی شابلون کنده نمیشود. درجه هیت مناسب برای شابلونهایی که دارای همخوانی با پایه های آی سی روی ۳۰۰ تا ۳۵۰ و برای شابلون هایی که فاقد همخوانی میباشند؛ روی ۴۰۰ قرار میگیرد.
- حرارت دادن تا چند ثانیه پس از ذوب شدن خمیر قلع ادامه دارد. با این کار قلع ها به درستی به آی سی میچسبند. سپس باید به سرعت چسب و آی سی از روی شابلون جدا شوند. پایه ها و اطراف آی سی، زیر و روی شابلون پس از جدا کردن آن، باید را شست و شو داد شوند. در نهایت با مالیدن مقدار کمی خمیر فلکس روی آن به آن هیت داده شود. با این کار پایه ها به جای خود برمیگردند. زیرا در صورتی که آی سی در زیر سوراخ های شابلون کج قرار گرفته باشد؛ پایه ها هم کج بر روی آی سی چسبیدهاند.