جشنواره زمستانه تا بهار(جشنواره عیدانه) ۱۰ درصد تخفیف در کل دوره ها مهلت ثبت نام فقط و فقط تا ۲۹ اسفند ماه ۱۴۰۲

جریان کشی گوشی

فهرست مطالب

جریان کشی گوشی و کاربردهای آن

همان طور که می‌دانید جریان کشی یکی از منابع کارآمد برای پیدا کردن ایراد دستگاه است که با استفاده از درصد‌های جریان به شما در پیدا کردن مکان دقیق مشکل دستگاه کمک خواهد کرد.

موارد زیر مثال‌هایی از مشکلاتی هستند که با جریان کشی گوشی می‌توانید آن‌ها را عیب یابی کنید:

  • علت روشن نشدن گوشی
  • علت عدم عملکرد صحیح گوشی
  • علت عدم اجرای درست نرم افزار ها و سیستم عامل
  • علت عدم تخلیه مناسب باتری
  • علت ایراد در نمایش میزان شارژ باتری
  • آیا ایراد گوشی سخت افزاری است یا نرم افزاری

جریان کشی گوشی چیست؟

از طریق جریان کشی موبایل می توانید خرابی قطعه را تشخیص دهید. با استفاده از تست جریان کشی گوشی، متوجه مقدار باتری گوشی موبایل تحت شرایط مختلف خواهیم شد. اگر جریان گوشی نرمال باشد یعنی گوشی مشکلی ندارد. در همین حال وجود ناهنجاری در جریان گوشی خبر از خرابی قطعات آن می دهد. تشخیص خرابی قطعات گوشی از طریق جریان کشی یکی از فعالیت های تخصصی در حوزه تعمیرات الکترونیک و تعمیرات موبایل است.

تست جریان کشی

به طور کلی جریان کشی گوشی در 3 حالت بررسی می‌شود:

  1. قبل از روشن کردن گوشی (قبل از فشار دادن دکمه پاور)
  2. حین روشن شدن و بالا آمدن گوشی (لود نرم افزار، راه اندازی سخت افزار و شبکه و …)
  3. در حالت استندبای یا به اصطلاح آماده به کار

تست جریان کشی، یکی از معمولی‌ترین و مهم‌ترین راه‌های تعمیرات موبایل می‌باشد. به این معنی که در حالات مختلف و شرایط متفاوت هر گوشی به چه مقداری جریان (آمپر) در گوشی برقرار است. برای این منظور ابتدا باید به معرفی جریان کشی گوشی های سالم بپردازیم.

هر گوشی در حالت عادی و خاموش میزان جریان که مصرف دارد صفر می‌باشد. با اجازه ورود ولتاژ و جریان، که از طریق فشردن کلید پاور صورت می‌گیرد این میزان تغییر می‌کند.

برای تست جریان کشی توسط منبع تغذیه، ولتاژ 4V و جریان 2A تقریباً برای آزمایش اکثر گوشی‌ها کافی می‌باشد. معمولاً بعد از روشن شدن گوشی میزان جریان به 0.85A (850 mA) (در بعضی از گوشی‌ها مانند آیفون 7 این مقدار جریان در هنگام روشن شدن گوشی به 1.5A هم رسیده است). ولی به صورت عمومی و نرمال در رنج گفته شده می‌باشد.

بعد از پردازش کامل CPU و قرار گرفتن گوشی در حالت Standby مقدار جریان کشی به صفر می‌رسد. (باید به این نکته توجه داشته باشید که به علت وجود سیم کارت یا اتصال وای فای، به دلیل این که این قسمت‌ها بر اساس امواج پردازش انجام می‌دهند به همین دلیل ممکن است رده‌هایی از جریان دیده شود، لذا در هنگام تست جریان کشی در حالت Standby باید گوشی را در حالت پرواز قرار داد و سپس به تست بپردازیم).

پس اگر در شرایط بالا گوشی شما دارای نوساناتی بود می‌توانید به قطعیت ادعا کنید که گوشی شما با مشکل روبه رو است. اغلب منبع تغذیه‌های موجود در بازار، جریان را بر حسب آمپر و با دو رقم اعشار نمایش می‌دهند. لذا اگر میزان جریان کشی کمتر از 10mA با این نوع منبع تغذیه‌ها قابل تشخیص نیست.

بعضی از گوشی‌ها هم در حالت standby مقدار جریانی که مصرف می‌کنند کمتر از 0.01 A است لذا می‌توان از آن چشم پوشی کرد و با توجه به منبع تغذیه ها فعلی بازار جریان صفر را برای آن تعریف کرد.

تعمیر و جریان کشی موبایل در حالت‌های مختلف آن کاری تجربی و تخصصی است که نیاز به دانش مخصوص خود دارد. با شرکت در دوره‌ آموزش تعمیرات موبایل دکتربرد می‌توان اصولی و تخصصی‌تر، زیر نظر استادان مجرب و آزموده به بخش‌های مختلف تعمیرات گوشی موبایل تسلط لازم را پیدا کرده و مدرک مادام العمر فنی بین المللی دریافت کنید.

جریان کشی گوشی

جریان کشی در حالت‌های مختلف گوشی

حالت اول جریان کشی:

در این حالت گوشی شما به منبع تغذیه وصل می‌شود ولی زمانی که دکمه پاور را می‌زنید هیچ عکس العملی نسبت به تغییر مقدار جریان دیده نمی‌شود.

هنگامی که با چنین مسئله‌ای روبه رو شدید، ابتدا دکمه پاور را چک کنید که از نظر ظاهری سالم باشد و اتصال روی برد برقرار باشد. سپس شارژر را به گوشی وصل کنید و به کمک مولتی متر ولتاژ پایه کلید را اندازه گیری کنید و باید ولتاژی تقریباً هم اندازه ولتاژ باطری باشد.(بین 3.5 الی 4 ولت)

در صورتی که این اندازه ولت نبود مسیر بین کلید پاور و آی سی تغذیه و همچنین تا مسیر باطری را به کمک نقشه شماتیک چک کنید. بعضی مواقع ممکن است که با اتصال شارژر گوشی شارژ نمی‌شود و یا علامت شارژ ظاهر نمی‌شود، در این حالت باید توسط مولتی متر ابتدا کانکتورها را چک کنیم تا ولتاژ خروجی آن را اندازه بگیریم.

در صورت نبود ولتاژ باید ابتدا پایه‌های کانکتور را چک کنیم و بعد از آن مسیر تا آی سی تغذیه را اندازه بگیریم. مولتی متر را در حالت تست بازر می‌گذاریم در صورتی که در حالت چک کردن پایه‌ها در هر دو طرف کانکتور عدد 1 و یا OL ظاهر شد پایه کانکتور خراب و باید تعویض شود.

در بعضی مواقع کانکتورها را تست می‌کنیم و پشت کانکتور ولتاژ هست ولی باز هم گوشی شارژ نمی‌شود، معمولاً در این حالت مشکل نرم افزاری است.

حالت دوم جریان کشی:

جریان کشی پیش از فشردن دکمه پاور، این حالت معمولا برای گوشی‌های آب خورده اتفاق می‌افتد. که به علت سولفاته شدن یا کثیفی یا وجود قلع در قسمت‌های مختلف برد گوشی، باعث اتصال می‌شود و باعث جریان کشی می‌شود.

در این حالت ابتدا برد گوشی را توسط مایع اولتراسونیک و تینر شستشو دهید تا سولفته‌ها و جرم گرفتگی‌های ناشی از آبخوردگی از بین رود.

اگر باز هم جریان کشی را مشاهده کردید، کلیه اتصالات مربوط به دوربین، LCD، شارژ، هندزفری، سیم کارت و… را جدا می‌کنیم و مجدداً اگر مشکل برطرف نشد مسیر کانکتور ها را هم چک می‌کنیم.

در بیشتر مواقع این شکل جریان به صورت داغ شدن قطعه خود را نشان می‌دهد، قطعه را از برد جدا کنید و سپس دوباره اتصال را بررسی کنید. در صورت برطرف شدن باید قطعه را تعویض کنیم.

حالت سوم جریان کشی:

در این حالت بعد از فشردن کلید پاور گوشی روی یک جریان بالای ثابت باقی می‌ماند (معمولاً بالاتر از 0.15A) و موبایل روشن نمی‌شود. در این حالت نیز، قطعه معیوب داغ می‌شود و باید تعویض شود.

معمولاً این خرابی‌ها بیشتر شامل آی سی‌های تغذیه، PF، آی سی Light ، آی سی EMMC می‌باشد. در بعضی از حالات گوشی قبل از پاور جریان کشی دارد و بعد از پاور جریان کشی بیشتر می شود در این حالت در بیشتر مواقع مشکل از آی سی PF می‌باشد.

حالت چهارم جریان کشی:

گوشی به صورت اتصال باشد و جریان کشی داشته باشد. در این حالت بعد از فشردن کلید پاور، کلیه جریان محدود شده منبع تغذیه به وسیله گوشی کشیده می‌شود.

در این حالت ابتدا باید به سراغ آی سی‌هایی که مستقیم به جریان باتری متصل‌اند برویم، مثل آی سی‌های PF، آی سی تغذیه، آی سی Wi-Fi و رگلاتورهای مسیر که از ولتاژ باطری استفاده می‌شود.

چنانچه در صورت برداشتن قطعه یا آی سی اتصال برطرف شد باید، باید آن را تعویض کنیم. حتی در بعضی از مواقع قطعات کوچکی مانند خازن یا مقاوت نیز باعث اتصال می‌شوند که باید از مدار حذف شوند یا جایگزین گردند.

در بعضی مواقع در اثر ضربه خوردن گوشی باعث پریدگی قطعه و یا وجود قلع اضافی یا خم شدن شیلد برد نیز از جمله عوامل اتصال کوتاه شدن گوشی در جریان کشی می‌باشد.

حالت پنجم جریان کشی:

حالتی است که بعد از فشردن کلید پاور روی یک جریان ثابت قرار می‌گیرد که در اصطلاح به آن جریان کشی لحظه ای می‌گویند و این مقدار برای گوشی ها و جریان‌های مختلف متفاومت است.

برای مثال جریان 0.01 ثابت ممکن است علت خرابی از آی سی RF باشد، در جریان‌های 0.01 الی 0.04 ممکن است از cpu باشد، در جریان‌های 0.03 الی 0.06 احتمال خرابی آی سی تغذیه و SMDهای مرتبط باشد، در جریان‌هایی با اندازه 0.08 الی 0.15 بیشترین احتمال مربوط به آی سی EMMC یا هارد می‌باشد.

در بعضی مواقع نیز جریان کشی لحظه ای بعد از فشردن کلید پاور وجود دارد و بعد از رها کردن آن جریان صفر می‌شود، که می‌تواند علت نرم افزاری یا آی سی هارد نیز باشد.

کلیه اطلاعات گفته شده بابت جریان کشی گوشی‌ها بر اساس تجربیات همکاران ما در عرصه تعمیرات موبایل می‌باشد و هر کدام از این موارد ممکن است به صورت استثنا نیز در مورد گوشی خاص عمل نکند، اما آنچه که ما در طول این مدت کاری به صورت معمول مشاهده کرده‌ایم را طی این مطلب در اختیار شما دوستان قرار داده‌ایم.

برای تست جریان کشی گوشی خود می توانید بصورت حضوری به شرکت کوک موبایل مراجعه نمایید تا کارشناسان این شرکت شما را راهنمایی کنند.

جریان کشی گوشی

پس به طور خلاصه، جریان کشی 5 نوع دارد:

1. جریان کشی بعد از پاور

یکی از آسان‌ترین راه‌های اتصال پاور و یا کابل شارژر به دستگاه است، در این روش ۲ حالت اتفاق می‌افتد.

  • اگر صفحه LCD شارژ بعد از اتصال روشن بشود مشکل از کلید پاور است.
  • و اگر ال سی دی روشن نشود باید گوشی باز شود).

2. جریان کشی قبل از پاور

ممکن است از عواملی مانند آب خوردگی، سولفات شدن و یا معیوب شدن بعضی قطعات که به طور معمول بالای ۱۵صدم جریان کشی کنند.

در این حالت منبع تغذیه را روی ۴.۵ قرار می‌دهیم، (نهایت ولتاژ ورودی به گوشی) زیرا ممکن است قطعه معیوب به دلیل سولفات، پایه قلع مردگی و یا عوامل دیگر در ۴ خود را نشان ندهد و ما با نیم صدم بیشتر می‌توانیم به راحتی شناسایی و تعویض کنیم).

در صورت خاموش بودن گوشی، میزان جریانی که دارد صفر خواهد بود. زمانی که ولتاژ و جریان با فشار دادن دکمه پاور به گوشی وارد شود؛ این میزان تغییر پیدا خواهد کرد. در صورت روشن شدن میزان جریان متوسط در گوشی های مختلف ۰.۸۵ آمپر می باشد و پس از پردازش کامل سی پی یو و قرار دادن گوشی در حالت Standby میزان جریان کشی به صفر می رسد.

استندبای گوشی چیست؟

بیشترین زمانی که گوشی هوشمند می‌تواند با وجود اتصال به شبکه اینترنت و بدون استفاده روشن بماند. این زمان نشان دهنده‌ی این است که اگر در طول روز از گوشی استفاده زیادی نداشته باشید، ولی به اینترنت متصل باشید تا انتهای روز چند درصد از شارژ باتری آن مصرف می‌شود.

فعال کردن این حالت معمولا در محصولات مختلف به صورت خودکار صورت می‌گیرد، یعنی به عنوان نمونه زمانی که دکمه پاور گوشی خود را فشار می‌دهید و نمایشگر آن خاموش می‌شود به طور خودکار به حالت استندبای درمی‌آید تا بتواند تماس‌ها، پیام‌ها و نوتیفیکیشن‌های مختلف را دریافت کند.

این حالت زمانی غیرفعال می‌شود که یا گوشی را به طور کلی خاموش کنید و یا این که شروع به استفاده از آن کنید (توجه داشته باشید که درصورت استفاده هم باز هم برنامه‌های مختلف به حالت Standby درمی‌آیند تا هم باتری کمتری مصرف شود و هم مقدار حافظه رم بیشتری در دسترس قرار بگیرد).

3. اتصال کوتاه

شما می توانید ولتاژ منبع تغذیه را روی ۱.۵ قرار دهید، به طور معمول جریانی که به شما نشان خواهد داد زیر ۱ آمپر است. در این حالت یا قطعه معیوب و یا قطعه‌ای که بار فشار روی آن هست را به شما نشان خواهد داد، اگر فشاری روی قطعه‌ای باشد باید ولتاژ را عوض کرده و خازن معیوب که نشتی یا اتصالی به بدنه دارد را پیدا کنید.)
*بعد از پاور روی یک جریان ثابت می‌ماند

4. جریان کشی لحظه‌ای

در این مورد 2 حالت وجود دارد

  • در بعضی مواقع بعد از فشردن پاور، شما شاهد این هستید که گوشی در یک جریان بازی می‌کند و سپس خاموش می‌شود
  • یا اینکه بلافاصله بعد از فشرده شدن کلید پاور جریان صفر می‌شود.

در این 2 حالت به طور عموم ممکن است گوشی دست کاری شده باشد و یا آی سی فلش آسیب دیده باشد.)

نکته 1:

قبل از انجام هر عملیاتی، تمام مسیر‌ها و قطعات زیر لوب چک شود و هر گونه آبخوردگی، سولفاته و قطعات ضرب خورده، معیوب، تغییر رنگ و یا تغییر ظاهر یافته را شناسایی کنید و اگر شکی هست با مولتی متر جریان تست بگیرید و در آخر شروع به کار کنید.

نکته 2:

با توجه به این که در حالت عادی سیمکارت و وای فای گوشی معمولا فعال و در حال کار است ممکن است در جریان نوساناتی دیده شود بنابراین اگر می‌خواهید تست جریان کشی در حالت استندبای انجام دهید بهتر است گوشی را روی Airplane Mode بگذارید و بعد تست کنید.

این کار باعث می‌شود نوسانات نرمال نتیجه تست را تحریف نکنند.
در صورتی که گوشی در حالت استندبای و روی Airplane Mode بدون اتصال وای فای دچار نوسانات در جریان بود، مشکل سخت افزاری در گوشی وجود دارد.

نکته 3:

یکی از روش‌های چک کردن این که آیا سی پی یو و آی سی تغذیه گوشی سالم هستند یا نه این است که گوشی را به کامپیوتر وصل کنید.

در صورتی که کامپیوتر گوشی را شناسایی کند یعنی این دو قطعه مشکلی ندارند. البته درایورهای گوشی باید روی سیستم عامل کامپیوتر نصب باشند.

عیب یابی گوشی خاموش از طریق جریان کشی

وقتی مشتری برای شما یک گوشی خاموش می آورد، برای عیب یابی گوشی بهتر است آن را جریان کشی کنید. بر اساس جریان کشی گوشی می توانید عیب آن را پیدا کرده و سپس رفع کنید. بنابراین عیب یابی گوشی خاموش از طریق جریان کشی در فرایند عیب یابی و تعمیر گوشی اهمیت بالایی دارد. این مبحث یکی از مباحث تخصصی در تعمیرات موبایل است.

برای جریان کشی گوشی اول از همه باید منبع تغذیه دیجیتالی را تنظیم کنید. ولتاژ و جریان منبع تغذیه باید متناسب با باتری گوشی تنظیم شود. معمولا ولتاژ در حدود 3.7 تا 4 ولت و جریان در حدود 1 تا 2 آمپر کافی است. البته تعمیرکاران مختلف بر اساس تجربه و روش کار خود ممکن است از ولتاژ و جریان متفاوتی استفاده کنند اما این عدد عمدتا در همین محدوده است. بعد از تنظیم منبع تغذیه باتری گوشی را خارج کنید. پروب قرمز منبع تغذیه را به پین مثبت و پروب مشکی را به پین منفی سوکت باتری گوشی وصل کنید.

نکته: برای پیدا کردن ولتاژ دقیق باتری روی باتری را بخوانید و ولتاژ منبع تغذیه را به اندازه ولتاژی که روی باتری نوشته شده تنظیم کنید.

نکته: در صورتی که باتری بیش از دو پایه داشته باشد، و از آن دسته باتری هایی باشد که پایه BSi دارند، پروب منفی منبع تغذیه را باید علاوه بر پایه منفی به BSi هم وصل کنید. (پایه BSi عموما کنار پایه منفی باتری است)

جریان گوشی در حالت خاموش باید صفر باشد. اگر جریان چیزی جز این بود گوشی ایراد دارد. بعد از روشن کردن گوشی جریان پله پله افزایش می یابد و به 0.25 تا 0.85 آمپر می رسد البته در بعضی گوشی ها ممکن است این مقدار متفاوت باشد اما به طور متوسط در همین محدوده قرار می گیرد. اگر از گوشی استفاده نشود و صفحه آن خاموش شده و وارد حالت استندبای شود جریان به صفر تا 0.02 آمپر میرسد. این محدود نرمال جریان کشی گوشی است و اگر جریان گوشی مغایرت زیادی با این محدوده ها داشته باشد، گوشی معیوب است.

نکته: همانطور که گفتیم گوشی در حالت خاموش نباید جریان بکشد. گوشی هایی که وقتی بعد از مدتی آن ها را روشن می کنید و می بینید باتری خالی کرده اند، مشکل جریان کشی در حالت خاموش دارند. علت جریان کشی گوشی در حال خاموش معمولا آب خوردگی و معیوب شدن مدارات تغذیه است.

حل مشکل جریان کشی گوشی سامسونگ

برای انجام این تست ابتدا منبع تغذیه را روی 4.2 ولت قرار می دهیم ، با اتصال گوشی به آن در حالت استاندارد نباید جریانی از گوشی کشیده شود اگر جریانی کشیده شود قطعاتی  که به باتری وصل هستند به احتمال زیاد آسیب دیده اند وقطعه معیوب داغ می شود.

اگر بعد از اتصال جریانی کشیده نشود دکمه پاور را فشار می دهیم تا گوشی روشن شود اگر جریانی که از منبع تغذیه کشیده می شود بیشتر از حد استاندارد آن یعنی 40 میلی آمپر باشد بخش هایی که بعد از آی سی تغذیه بکار رفته اند را بررسی می کنیم که معمولا در جریانهای بالای 100 میلی قطعه آسیب دیده داغ می شود که بسیار دیده شده است که با روشن کردن گوشی و حتی داشتن مکالمه باتری به سرعت تخلیه می شود حال برای مشخص کردن قطعه معیوب از خازنهای مسیر تغذیه استفاده می کنیم که اگر با فشردن دکمه پاور گوشی روشن نشود و جریان بالایی کشیده شوده می توانیم با توجه به میزان جریان و قطعه معیوب ایراد را رفع کنیم.

نکاتی که باید به آن توجه کنید:

• برای پیدا کردن مسیر باتری می‌توانید از نقشه شماتیک گوشی کمک بگیرید.

• در صورتی که مسیر باتری تا آی سی تغذیه ایرادی ندارد اما باز هم گوشی روشن نمی شود، باید خود آی سی تغذیه را عوض کنید.

• اگر جریان زیر 0.01 آمپر باشد اکثر منبع تغذیه‌های موجود در بازار نمی‌توانند آن را تشخیص دهند و خروجی صفر را نشان می‌دهند. بنابراین وقتی می‌گوییم جریان در حالت استندبای صفر است منظورمان واقعا صفر نیست و ممکن است جریان بین صفر و 0.01 باشد اما دستگاه به ما عدد صفر را نشان می دهد.

 جریان کشی کار نسبتا سختی به شمار می‌رود که برخورداری از دانش کافی از آن  در زمینه‌های بسیار به افراد کمک خواهد کرد، از طرفی در عصر تکنولوژی داشتن هرگونه اطلاعاتی در این زمینه مفید و کاربردی خواهد بود.

مجموعه دکتربرد در آموزش و کمک به دریافت مدارک بین المللی در رشته‌های متنوع مانند دوره آموزشی تعمیرات موبایل و تبلت، شما را همراهی خواهد کرد. در صورت تمایل با مشاورین ما در تماس باشید.

برای دانلود pdf مقاله جریان کشی گوشی کلیک کنید:

دانلود pdf جریان کشی گوشی

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 7 میانگین: 3.6]
دیدگاه خود را بنویسید...

نظرات کاربران

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.موارد مورد نیاز علامت گذاری شده اند.*

enemad-logo
کارشناسان ما حتما باهاتون تماس میگیرن